Помислих си, че щом се подвизавам с такава титла, би трябвало да обясня какво се крие зад нея.

Най-напред - аз съм майка, която по стечение на обстоятелствата успя да кърми успешно детето си. И която се надява да кърми дългоочакваната си втора рожба. Докато кърмех Румен, нерядко се включвах във форумите bg-mamma и "Часът на мама" и открих както майки с положителен опит в кърменето като мен, така и такива, които искрено искаха да кърмят, но се сблъскваха с различни проблеми. Междувременно, докато излизах навън и говорех с различни жени, с които заедно отглеждахме децата си, установих, че всеки месец броят на познатите ми кърмачки намалява и постепенно, още преди края на първата година, останах единствената, която все още продължава да кърми...

Това ме амбицира и наистина ми се искаше да се намери начин майките, които искат да кърмят, да открият помощ. Бях съгласна да им я предоставя, да жертвам време и усилия, за да може повече жени да разберат какво удоволствие е да храниш бебето си с твоето мляко, за да може повече бебета да получат прекрасната храна, която само мама дава...

Почти по едно и също време в bg-mamma излязоха две предложения - за обучение на ЛЛЛ-лидери и за обучение на консултанти по кърмене към Националния комитет по кърмене.

Много мислих и много се чудех кой вариант да избера - а че ще избера такъв, вече беше ясно. Думата "лидер" не ми допадаше особено - не отговаряше като че на моя характер. Обучението имаше предимството да е дистанционно - за човек като мен, който не живее в София, това беше много удобно. Можеше да продължи доста дълго, изискваше кореспонденция и позволяваше гъвкавост - в зависимост от времето и възможностите, които обучаващият се има. Както после се разбра, междувременно майките, които са започнали подобно обучение, участваха във форумите на bg-mamma като помощници по кърмене.

Другата възможност, от която се възползвах, беше да се включа в шестмесечно обучение, при което един път месечно присъствахме на лекции, водени от д-р Анета Попиванова, асистент в катедрата по неонатология към Майчин дом-София, заместник-председател на Националния комитет по кърмене, ръководител на Консултативния кабинет по кърмене и член на Академията по медицина на кърменето; и Христина Янева, повече позната като Хедра, доброволен консултант по кърмене, завършила първото подобно обучение, известен блогър и може би жената, помогнала на най-много българки да кърмят. Първоначалната ми реакция беше, че София е далече и да пътувам толкова редовно, би било почти невъзможно. После обаче размислих, получих подкрепата на мъжа си и написах мейл до Хедра, в което исках да бъда включена в обучението.

Какво ме изненада в процеса на обучение? Най-напред, установих истинността на старата максима "Аз знам, че нищо не знам". Разбрах, че личният ми опит е чудесно предимство, но дори и десет деца да е откърмила една жена, тя едва ли се е сблъскала с всички възможни пречки пред кърменето. Майките и бебетата се различават по анатомия, физиология, не по-малко по характер. За да работи успешно, един консултант по кърмене трябва да познава добре анатомията на гърдата, да знае основните здравословни проблеми при жените, които могат да доведат до проблеми в процеса на кърмене. Добрият консултант, освен всичко друго, трябва да може да мотивира майката, да я успокои, да намери правилния начин да представи информацията, която има.

Трябва да е наясно с основните проблеми, които могат да доведат новороденото до отказ от гърда; които могат да са причина то да не суче добре; които могат да са причина бебето да причинява болка и дискомфорт при майката. Консултантът винаги трябва да подхожда внимателно, за да не стресира бебето; да търси разрешение от майката преди всяко свое действие...

Хедра се оказа доста строг и взискателен обучаващ и неслучайно често шеговито я наричаме "Другарката". Не позволяваше да забравяме, че всяка наша дума или действие са важни за каузата на кърменето; че майките ни се доверяват, като така ние носим отговорност за здравето на бебоците, затова е много важно да сме внимателни и с добри познания. През тези 6 месеца, а и след това, се имахме много индивидуални задачи, които ни дадоха възможност да се сблъскаме с много интересни и заплетени казуси...

През август 2009 онези, които преминахме успешно цялото обучение, се явихме на писмен изпит пред комисия. По време на Световната седмица на кърменето вече бяхме консултанти по кърмене към Националния комитет по кърмене. Едва тогава вече имахме право да помагаме на майки, като им се представяме като "консултанти по кърмене". През август 2010 учредихме неправителствената Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" местна, българска организация, която има за цел да има повече здрави и щастливи кърмачки и кърмачета.

Вече повече от година във форумите, фейсбук, скайп и на живо съм работила с десетки майки. Надявам се броят им да расте, а сред майките, на които съм помагала, да са и следващите консултанти по кърмене.