Вятър Времев се разхождаше из поляните и си мислеше колко добра година е тази. Зимата беше фантастична и той не престана да тренира офроуд, ъпхил, даунхил... А тази година щастието му се усмихна още повече. Сезонът се удължи неочаквано. Обикновено през лятото слънцето напичаше силно, изсушаваше костите му, караше го да се чувства изморен старец, той отиваше край морето на санаториум и едва-едва се влачеше на плажа в стил морски бриз.
От известно време обаче ситуацията беше коренно различна. Слънцето се пристрасти към турските сериали, забрави да грее силно, даже проронваше сълзи и така братовчедите Роса и Дъжд не успяха да заспят летния си сън. Безсънието ги депресираше, влагата се усили дотолкова, че Дунав преля и имаше опасност Балкана да стане северна граница на България. Листата на дърветата падаха преди още плодът да е узрял и на фермерите също им се доплакваше. Пиеха по един топъл чай от сухите листа вместо студена вода и включваха битивито. Сезонът на морето беше пред провал, защото дори в Бат беше по-слънчево, британските пенсионери обявиха вилите за продан, но нямаше кой да ги купи, защото всички се мъчеха да забравят Незабравимата. Единствената им утешителка беше Перлата, затова цените на скъпоценните камъни скочиха с няколко пъти.
Вятър си спомни как изпита безпокойство преди няколко седмици, защото започна
Световното и в задните и предните дворове се наизвадиха телевизори и се монтираха барбекюта. Да, но в Южна Африка беше зима, хората съпреживяваха с футболистите и не се вдигнаха на стачка срещу Слънцето. Пък и толкова други звезди тичаха по терените, че то се пообиди и не се появяваше често. Запалянковците ги заболяха ушите от вувузелите, понесоха се благословии из въздуха, атмосферата се нажежи и се появиха градушки, гръмове и мълнии. На Южна Америка й стана студено, затова се прибра преждевременно у дома, дори Испания едва се отърва от измръзване и като че само Германия и Холандия се чувстваха добре. И Вятър, разбира се. Е, имаше опасност след края на Световното да му забранят някои волности. Но той подхождаше с надежда – според прогнозите от юг вместо щъркели се очакваха нови сериали.

7.07.2010 г.