Кърменето през лятото има своите специфики. Сега млякото се крие само зад банския на мама и този лесен достъп може би не е случаен. Всички ние се нуждаем много повече от течности в горещините, отколкото от калорична и тежка за обработване храна. Същото е и с кърмачето. Нерядко бебетата отказват да се хранят с твърда храна за известно време в много топлите дни и преминават само на кърма. За щастие майчиното мляко има три чудесни свойства – то предпазва от обезводняване; представлява изключително полезна храна, съобразена с нуждите на конкретното дете; съдържа антитела, които предпазват бебето от инфекции. Именно затова специалистите смятат, че кърмата е най-полезната храна, която детето трябва да приема, ако се разболее от типичните за лятото вируси и инфекции, придружени с разстройство и повръщане. Трябва да отбележим, че и рискът от подобни инфекции при кърмените бебета е много по-малък, тъй като когато кърмата е “за директна консумация” е стерилна течност и няма досег с външната среда.

Що се отнася до отбиването през лятото и дали това крие някакви опасности, тук притесненията са двустранни – и за майката, и за бебето. Много майки смятат, че спирането на кърменето през лятото може да доведе до запушвания на млечните каналчета и мастит. Всъщност статистиките показват, че запушените каналчета се срещат по-често през зимните месеци. Когато отбиването на бебето е бавно, продължава достатъчно дълго и производството на мляко е регулирано, опасност няма. Аз самата престанах да кърмя през август, без каквито и да е медикаменти, след бавно намаляване на броя на кърменията, което продължи няколко месеца. От своята практика на консултант мога да кажа, че това не е прецедент и много майки са отбили успешно своите бебета в летните месеци.

Що се отнася до бебето, както вече споменахме, кърмата може да е изключително силно оръжие в борбата с летните вируси. Но вируси има по всяко време, а кърменето все някога приключва. Хубаво е тази стъпка да не е повлияна от сезона, а от готовността на майката и детето.