Химическите замърсители могат да навредят на бебетата

Това, че замърсители като хлорните съединения, фталатите, бисфенол А, диоксина, оловото, живака и много други постоянни органични замърсители, тежки метали и съставки се откривани в майчино мляко, е известно. Оловото например може да доведе до дефицит на вит. Д у кърмените бебета. Някои майки се чудят дали тяхната кърма не е станала прекалено замърсена и дали кърменето е безопасно.

Трябва ли жените да продължат да кърмят?

Експертите казват ДА. Д-р Джак Нюман от Newman Breastfeeding Clinic and Institute (NBCI) твърди, че кърменето помага да се намалят негативните ефекти от токсините в кърмата и отбелязва, че бебешките формули (АМ) също съдържат токсини.

[Toxins and Infant Feeding. Jack Newman, M.D., FRCPC. January 2005].

Джина Соломон, старши учен в Съвета за защита на природните ресурси (NRDC) и асистент по клинична медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско твърди, че ползите от кърменето за здравето значително превъзхождат евентуалните рискове и уверява, че кърменето остава по-добрата алтернатива от формулата.

Предпазване на бебетата от вредните химикали

Има международни организации, като МОМS например, които имат за цел за предпазят бебешкото здраве чрез премахване на заплахата от токсични химикали и индустриални замърсители в кърмата, фокусират вниманието си върху токсините в майчиното мляко, защото тези остатъци идентифицират химикалите, на които майките са изложени преди и по време на бременността, както и здравето на първото бебешко обкръжение в утробата.

Майките могат да предпазят своите бебета чрез редуциране на собствения си досег с химикалите, които се намират в храната, дрехите и много други продукти, с които се сблъскват в ежедневието си. Препоръчва се да се ядат органични храни, за да се намали излагането на пестициди; да се ограничи количеството риба в диетата, за да се намали приемът на олово и живак; да се ограничи използването на оловна боя в домовете; да се избира козметика, в която не се съдържат фталати; да се използва стъкло вместо пластмаса и да се носят дрехи от естествени влакна, които не изискват химическо чистене, за да се избегне излагането на вредни почистващи съставки.

Нещо повече, за да избегнат излагането в ежедневието си, майките могат да действат в подкрепа на узаконяване на забраната на вредните химикали, да подкрепят кампании за промяна на корпоративните практики и да помагат за образоване на консуматорите. Токсини са откривани в кърмата, както и в бебешките формули (АМ) и могат да причинят вреда на бебетата. Наличието на опасни химикали в кърмата е доказателство за тяхното наличие в човешките тела, в храната и околната среда. Тези находки показват с колко много вредни замърсители хората се сблъскват всеки ден. Майките могат да предпазят своите бебета чрез продължаване на кърменето поради вродената защита, която кърмата дава и съща така чрез публично прогласяване и избягване на продукти, за които е известно, че съдържат вредни химикали.

Този материал е частичен превод от
Toxins in Breast Milk: Chemical Pollutants May Harm Babies http://breastfeeding.suite101.com/article.cfm/toxins_in_breast_milk#ixzz0gBOePJ7q

и е публикуван със съгласието на Sara McGrath.